Sportaanbod voor jongeren met uiteenlopende gedragsproblemen. Niet overal is dat vanzelfsprekend. Deze jongeren worden vaak als lastig bestempeld. Of ze vragen te veel aandacht waar niet altijd de tijd, energie of juiste begeleiding voor beschikbaar is. Terwijl sport ze juist veel kan bieden. Voor jongeren met uiteenlopende gedragsproblemen zorgt de interventie Sport Zorgt voor een passend aanbod en een samenwerkingsverband tussen sport, jeugdzorg en/of het speciaal onderwijs. Deze interventie wordt lokaal overgedragen en met ondersteuning van het NIVM uitgevoerd. Trainers worden opgeleid tot docent weerbaarheid en agressieregulatie, de samenwerking tussen sport en zorg gestart en de 3 soorten Sport Zorgt lessen georganiseerd. Daarbij is vechtsport deelname niet alleen het doel, maar vormt het een geweldig pedagogisch middel voor deze doelgroep.
In samenwerking met jeugdzorg, jeugdhulpverlening of politie wordt er 'in house' bij de jeugdhulporganisatie, het speciaal onderwijs of in de sportclub een traject op maat samengesteld. In een periode van minimaal drie maanden worden de jongeren begeleidt.
Er zijn drie type lessen binnen het programma, waar via de Sport Zorgt beslisboom jongeren door de zorg/ onderwijs partners naar doorverwezen worden. Binnen een Sport Zorgt programma kan er ook een keuze gemaakt worden voor één of twee type lessen.
- Vechtsport Plus
- Vechtsport met een Missie
- Wijksportaanbod
Vechtsport Plus
De eerste aanpak binnen het programma Sport Zorgt is Vechtsport Plus. Het gaat uit van de intrinsieke waarden van vechtsport, waarbij jongeren met lichte tot matige gedragsproblemen begeleid worden door een docent die specifieke begeleiding op de gedragsthema's kan leveren. Tijdens de interventie wordt impliciet aan gedragsdoelen gewerkt door middel van een zo normaal mogelijk sportaanbod. Het aanbod wordt geïntegreerd in de bestaande lessen, waarbij wel extra aandacht is voor de deelnemende jongeren.
Vechtsport met een Missie
De tweede aanpak van Sport Zorgt is omschreven als Vechtsport met een Missie. Hierbij wordt een specifieke gedragsinterventie aan jongeren met duidelijke agressie- en/ of sociale weerbaarheidproblemen individueel of in kleine homogene groepen aangeboden. Tijdens de interventie wordt er expliciet en methodisch gewerkt aan agressieregulatie en/of sociale weerbaarheid. Doorstroming naar het reguliere aanbod van een vechtsportvereniging vormt geen primair doel.
Wijksportaanbod
Niet alleen jongeren met bestaande problematieken, maar álle jongeren uit de buurt kunnen kennis maken met de pedagogische kracht van vechtsport. Themagerichte inzet van sport in de wijk, waarbij de lessen voor iedereen toegankelijk zijn, is het uitgangspunt van dit derde onderdeel van Sport Zorgt.
Meer weten over ons Sport Zorgt programma? Neem contact met ons op!