Als tiener millimeterde Noë uit Rotterdam zijn haar om maar niet op te vallen. Nu, jaren later, draagt hij zijn afro met trots. Bij zijn vechtsportclub voelt hij zich eindelijk op zijn plek. 'Iedereen hier is anders, dus dat is juist normaal,' zegt hij. 'Ik voel me er thuis, als in een soort familie.'
Bron: NOC*NSF
Thaiboksen
In zijn tienerjaren was Noë klaar met teamsport en mocht hij eindelijk op thaiboksen. Het bleek een keerpunt. 'Vechtsport heeft me geleerd om mijn frustratie en agressie op een gezonde manier te uiten. Ik sta sterker in mijn schoenen en ik weet waar ik fysiek toe in staat ben. Die fysieke kracht neemt verantwoordelijkheid met zich mee. Sport helpt me daarbij en leert me mijn emoties te reguleren. En het geeft me ook gewoon heel veel energie.'
Zijn haar, dat hij als beginnend puber had gemillimeterd — ‘ik wilde niet meer opvallen’ — liet hij weer groeien. 'Die periode van mijn korte haar was echt een dieptepunt. Het was het ultieme symbool van mezelf aanpassen aan een wereld die me niet accepteerde.'
Waar het aan lag dat hij zich bij zijn nieuwe sport meer op z’n gemak voelde? 'Mensen kijken hier meer open-minded naar de wereld. Ik train met mensen van Turkse, Antilliaanse, Marokkaanse, Kaapverdiaanse afkomst. Iedereen is hier anders, dus is het normaal. Er wordt weleens gevraagd waar iemand vandaan komt. Maar dan is het: ‘O, leuk’, en weer door. Het is oprechte nieuwsgierigheid.'
Foto's: Philip Meijer
Verantwoordelijkheid
Zijn positieve ervaring bij de vechtsportclub liet Noë zien dat het ook anders kan. Maar een quick fix voor de problemen bij zijn basketbalclub, die was er niet, vertelt hij. “Groepjesvorming op basis van afkomst en het tegenover elkaar komen te staan, komt volgens mij voort uit diepgewortelde maatschappelijke patronen, gevormd door opvoeding, normen en waarden. Dat is zeker niet alleen de verantwoordelijkheid van de trainer of de club. Een club kan wel helpen een betere sfeer te creëren, maar mensen moeten ook kritisch naar zichzelf durven kijken,” zegt Noë. "Niemand is perfect. Iedereen doet weleens onbewust iets dat de sfeer negatief beïnvloedt." Om mensen hier bewuster van te maken, werkt Noë als acteur bij de stichting Live Your Story, een organisatie die met theater en storytelling moeilijke onderwerpen bespreekbaar maakt.
“Ik ben ervan overtuigd dat niemand als racist wordt geboren. Maar als je opgroeit in een omgeving waarin iedereen op elkaar lijkt, dan kan een andere cultuur als een bedreiging voelen. Door in aanraking te komen met verschillende mensen en culturen leer je te waarderen wat je aanspreekt in de ander en dingen die je niet bevallen naast je neer te leggen. De sfeer op mijn gym is heel goed. Als een soort clubhuis, een familie.”
Door in aanraking te komen met verschillende mensen en culturen leer je te waarderen wat je aanspreekt in de ander en dingen die je niet bevallen naast je neer te leggen.
Geduldiger
Toch ziet Noë ook in de vechtsportwereld nog uitdagingen. “Het verbaast me hoeveel er met ‘flikker’ of ‘mietje’ wordt gescholden. Dat is ook discriminatie. Mensen zeggen: ‘Ik bedoel er niks mee.’ Maar als je het niet zo bedoelt, waarom zeg je het dan? Dus op dat vlak valt nog veel te bereiken.”
De ervaringen in zowel het basketbalteam als bij zijn huidige gym hebben hem steeds duidelijker gemaakt waar hij voor staat, zegt Noë. “Ik heb geleerd bewust te kiezen waar ik mijn energie in steek. Is het belangrijker wat de wereld van me vindt, of wat ik van mezelf vind? Voor mij is dat laatste de weg naar geluk. Ik ben geduldiger geworden. Alles wat ik heb meegemaakt — ook als kind — heeft me gevormd tot wie ik nu ben. En ik ben blij met wie ik ben.”
Diversiteit en inclusie in de sportwereld. Om de verbindende kracht van sport te benutten, heeft het NIVM de interventie Vuist tegen discriminatie ontwikkeld. Deze bevat ook een praktische scholing. De nadruk ligt hierbij op de rol van trainer-coaches. De deelnemers leren hoe ze vooroordelen en discriminatie binnen hun teams kunnen herkennen en aanpakken.
De Vuist-scholing maakt ook deel uit van het programma 'Sport is van iedereen', van NOC*NSF. Hierdoor is de Vuist-scholing gratis te volgen in jouw club! Neem voor info contact met ons op. Klik hier voor een impressie van de scholing.