- StartdatumNaar wens
- Opleidingsduur3 uur
- LocatieEigen locatie
- KostenGratis via Sportakkoord
Meedoen is een belangrijk en actueel thema. Om volwaardig mee te kunnen doen, moeten mensen zich veilig en gehoord voelen, moet er geen onderscheid worden gemaakt op basis van afkomst, religie, uiterlijk of seksuele voorkeur. Om mee te kunnen doen, is aandacht voor het thema discriminatie ontzettend belangrijk. Sport kan een prachtig verbindend middel zijn. Het NIVM heeft een scholing ontwikkeld die uitgaat van juist die verbindende kracht van sport als onderdeel van het programma ‘Vuist tegen discriminatie’. Een aanpak die natuurlijk stilstaat bij wat discriminatie nu eigenlijk is en hoe vooroordelen werken, maar vooral ook een positieve aanpak die inzet op de verbindingskansen vanuit de sport en de tools die hiervoor nodig zijn.
Voor clubs, bestuurders en trainers die met dit thema aan de slag willen, is er een praktische scholing beschikbaar die onderdeel uitmaakt van de succesvolle Vuist tegen discriminatie-aanpak van het NIVM.
‘Vuist tegen discriminatie’ draait om het bevorderen van een positieve sociale norm binnen de clubs. In plaats van te focussen op wat er mis gaat, richten we ons op de verbindende kracht van sport. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor trainers en coaches! Zij spelen een sleutelrol in het vormgeven van een veilige sportomgeving. In de scholing ‘Vuist tegen discriminatie’ krijgen trainers praktische tools om niet alleen discriminatie te herkennen, maar ook om actief in te grijpen bij grensoverschrijdend gedrag en het gesprek aan te gaan. Tijdens de bijscholing leren zij hoe onbewuste vooroordelen en impliciete associaties bijdragen aan ongelijke behandeling en uitsluiting. Door onschuldig lijkende stereotype opmerkingen als ‘je vecht als een meisje’ te gebruiken, versterk je onbewust genderstereotypen en verschillen. De training helpt trainers om deze processen te herkennen en om te zetten in een inclusieve aanpak met het ultieme doel: kinderen zonder vooroordelen laten opgroeien. Daarnaast is er ook aandacht voor de pedagogische waarde van sport. In sport ontwikkelen kinderen naast sportieve competenties ook belangrijke sociale vaardigheden. Met leuke sportieve werkvormen leren trainers om door middel van sport bij te dragen aan de ontwikkeling van empathie en inlevingsvermogen. Deze werkvormen kunnen direct gebruikt worden in de club en de eigen training. Het doel is dat je het contact tussen de vele doelgroepen in je club kunt benutten en met elkaar zorgt voor een fijne en open sportcultuur. Voor iedereen!
Wanneer zet je in?
- In de eigen club op het sportpark of in de sportaccommodatie
- Tijdens trainingen/ wedstrijden / club activiteiten
Wie zet het in?
Deze actieve bijscholing is geschikt voor alle trainers, assistent trainers, coaches, begeleiders en bestuurders van clubs die de verbindende kracht van sport willen benutten en samen willen werken aan een open, inclusieve en veilige sportomgeving voor iedereen. Maar ook Clubkader coaches, trainersbegeleiders of buurtsportcoaches kunnen de inzichten uit de bijscholing direct in hun rol toepassen.
Aanvragen?
De scholing maakt onderdeel uit van het NOC*NSF programma OCIVI (Onze club is van iedereen) en is daarmee gratis aan te vragen via de lokale adviseur Sport. Hiervoor zijn minimaal 6 deelnemers nodig. Aanvragen gaat heel simpel en snel, vanuit het NIVM kunnen we je daarbij helpen. Neem hiervoor contact met ons op.
Zie hieronder een impressie van de Vuist-scholing.