Sebastiaan is hoofddocent van het NIVM. Hij verzorgt dagen binnen de 8-daagse opleiding tot Docent Weerbaarheid en Agressieregulatie, de tweedaagse Respons cursus, Opvoeden in de Gym én de cursus FUNdamentals. En in deze laatste scholing gaat het vooral over het belang van plezier in de vechtsportles. Maar waarom is daar nu een speciale methode en bijbehorende cursus voor ontwikkeld?
Sebastiaan: ‘Het belangrijkste motief voor jongeren om vechtsporten te (blijven) beoefenen, is ‘omdat het leuk is. Het is niet voor niets dat we bij het NIVM een scholing hebben ontwikkeld waarin het belang van plezier en het kunnen creëren van een veilig en pedagogisch sportklimaat centraal staat. Met nieuwe aansprekende werkvormen die aansluiten bij de leeftijd van je sporters, kun je van elke training een feestje maken. En daar hebben we de afgelopen 10 jaar al honderden trainers bij geholpen.
Het lijkt voor sommigen misschien tegenstrijdig, plezier en vechtsportonderwijs. Veel mensen hebben het beeld van traditionele vechtsport, waarbij er alleen maar serieus en gedisciplineerd getraind wordt met een trainer voor de groep die ver boven zijn of haar leerlingen staat. Maar tijden veranderen. Onze leerlingen veranderen. De tijd van ‘ja, en amen’ ligt achter ons. Daarbij komt ook nog eens dat mensen om verschillende redenen een vechtsport gaan beoefenen: weerbaarheid, gezondheid, persoonsontwikkeling etc. Maar sporters blijven alleen trainen als ze plezier hebben. Dat staat boven water.
´Het begint allemaal met sportplezier´
- Sebastiaan
Welk voordeel levert het trainers op om ‘iets met plezier te doen’ in de vechtsportles krijg ik wel eens te horen? Nou, hersenen die plezier hebben functioneren beter. Sporters leren sneller, bewuster en beter. Op het moment dat hersenen ‘plezier hebben’, dan worden zogenaamde ‘plezierhormonen’ aangemaakt. Deze plezierhormonen zorgen vervolgens via ingewikkelde processen voor de verbindingen tussen hersen- en zenuwcellen. Kortom, hersenen die plezier hebben, functioneren domweg beter. Plezier moet dus een centrale rol spelen in het vechtsportonderwijs. Ik draag daar graag mijn steentje aan bij via FUNdamentals.’
Heb je interesse in FUNdamentals? Mail ons