Vechtsporten worden steeds vaker ingezet als middel om met jongeren te werken aan doelen die verder gaan dan de sportieve vaardigheden van de vechtsporten zelf. De aantrekkingskracht van vechtsporten voor vele verschillende groepen jongeren is groot. Ook in de wijken waar sportbeoefening minder vanzelfsprekend is, maken deze sporten de afgelopen jaren een vlucht. Onderzoeken laten zowel positieve als negatieve psychosociale effecten zien. Studies waarin jongeren langere tijd worden gevolgd, ontbraken tot kort geleden. Het onderzoeksproject ‘Vechtende jongeren’ onderzocht de afgelopen twee jaar op vijf locaties of en hoe trainers aan jongeren die zich in een kwetsbare positie bevinden meer kunnen bieden dan techniektraining alleen. Op basis van deze uitkomsten heeft het NIVM een 2-jarige interventie ontwikkeld.
Vechtende jongeren zijn jongeren die zich identificeren met de straatcultuur, die in elk geval op één leefgebied (thuis, straat, school of online) problemen ervaren én die aan vechtsport (willen) doen. De uitkomsten en aanbevelingen van dit onderzoek vormen de aanleiding voor de interventie Vechtende Jongeren. Met deze interventie worden de randvoorwaarden overgedragen waarmee de doelgroep ‘Vechtende jongeren’ op de juiste wijze begeleid kan worden binnen lokale clubs en waarin samenwerking met partners in het sociale domein een belangrijke plek krijgt. Inzet op de vorming van veerkracht en aandacht voor talentontwikkeling zijn belangrijke doelen in deze begeleiding.
In de club worden de basisvoorwaarden voor een veilig pedagogisch en open club klimaat doorgevoerd. De trainers en jongerenwerkers die met de jongeren in relatie staan, worden geschoold en doorlopend begeleid (door middel van een intervisieprogramma op locatie) met als basis de inzichten uit het onderzoek ‘Vechtende jongeren’. De maatschappelijk belofte van vechtsport wordt in grote mate bepaald door de kracht van de relatie tussen trainer en sporter. Deze relatie kenmerkt zich door een uniek gegeven, namelijk de nabijheid (letterlijk binnen een armlengte afstand) van de trainer naar de jongere. Deze nabije relatie benutten we voor de vorming van veerkracht en talentontwikkeling.
Uitvoering vindt plaats in de lokale vechtsportpraktijk. Belangrijk onderdeel is dat de doelgroep onderdeel wordt van de gemeenschap die de sportpraktijk vormt. En in deze gemeenschap krijgen deze jongeren de juiste pedagogische begeleiding, vanuit inzichten over de achtergronden, mogelijkheden en kansen van de doelgroep.
Meer weten over dit programma? Mail ons!
Lees hier meer over de onderzoeksuitkomsten 'Vechtende Jongeren'.