vrijdag 24 juni 2022
Met maar liefst 25 partners van het Gelders Sportakkoord de basisnormen en -eisen voor een positieve sportcultuur in de provincie Gelderland formuleren. Geen gemakkelijke opgave, maar wel een belangrijke om in de toekomst een positieve sportcultuur als vanzelfsprekend te beschouwen bij Gelderse sportclubs. Maar wat is daarvoor nodig en hoe pak je dat aan? Sportcentrum Valkenhuizen was 16 juni j.l. het toneel van de themabijeenkomst Positieve Sportcultuur waar met een mooie afvaardiging van verschillende (sport)organisaties werd nagedacht over de minimale voorwaarden. En aan het NIVM, als partner van het Gelders Sportakkoord, de eer deze middag te leiden in de persoon van Wouter Schols.
Vorige jaar al was er met alle partners van het Gelders Sportakkoord een gezamenlijke definitie van een positieve sportcultuur vastgesteld. “Iedere sporter kan en mag zichzelf zijn en moet zorgeloos en met plezier kunnen sporten. In een sociaal veilige omgeving, gericht op groei, met preventief en repressief beleid tegen grensoverschrijdend gedag en (fysiek en mentaal) misbruik”.
Tijdens deze vervolgsessie was het doel om met elkaar vast te stellen welke minimale eisen er gesteld moeten worden om een daadwerkelijke positieve sportcultuur te realiseren.
De inleiding van deze middag werd verzorgd door Johan Steenbergen (Mulier Instituut) waarin de huidige stand van zaken van een positieve sportcultuur in de verschillende sportakkoorden werd toegelicht. Er is, mede door verschillende maatschappelijke incidenten in en buiten de sport, steeds meer bewustwording van het belang van een positieve sportcultuur. Het is alleen in veel gevallen nog veel te vrijblijvend, was zijn duidelijke conclusie. Werk aan de winkel dus!
Een uitleg van de certificeringstrajecten die het NIVM en de Vechtsportautoriteit gezamenlijk uitvoeren met een aantal gemeenten vormde een mooie inspiratie voor de werksessie later die middag. In deze trajecten wordt aan de hand van de criteria van twee keurmerken een norm gesteld waaraan de vechtsportclubs moeten voldoen en waar het werken aan een positieve sportcultuur een vanzelfsprekend onderdeel van uitmaakt.
In de werksessie hebben alle partners gekeken naar de minimale eisen die in Gelderland rondom een positieve sportcultuur gesteld zouden moeten worden. Hoe kan een positieve sportcultuur van een vrijblijvend karakter vanzelfsprekend worden voor iedere sporter en iedere sportomgeving. Deze sessie leverde mooie en concrete input op, waar bleek dat het ook niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Het moet alleen wél gebeuren. De partners kwamen daarbij onder andere met VOG’s voor alle trainers, vertrouwenspersonen in iedere club en meer begeleiding van trainers op pedagogisch vlak. De uitkomsten van de werksessies worden momenteel uitgewerkt en zullen binnenkort gedeeld worden.
Tot slot nam Frans Beekwilder de aanwezigen mee in het thema Ondermijning in de Sport en vertelde Karin Bosman over het platform Report App BV.
De aanvoerders Positieve Sportcultuur gaan nu onder leiding van GSF coördinator Freek Gesthuizen met de uitkomsten aan de slag en de vervolgstap met de betrokken partners zetten richting de Gelderse sport. Wordt vervolgd dan ook!
Meer weten over hoe het NIVM werkt aan een positieve sportcultuur in de (vecht)sportclubs? Neem vooral contact met ons op! We vertellen er graag meer over.