maandag 26 september 2022
Afgelopen vrijdag hebben we met 9 Utrechtse clubs het project Vuist tegen discriminatie afgetrapt. In de prachtige entourage van The Colosseum opende Wouter Schols de bijeenkomst met een toelichting op het project en de mogelijkheden die er vanuit de vechtsport liggen om gezamenlijk een vuist te maken tegen vooroordelen en discriminatie. Het project is mede mogelijk gemaakt door Utrecht 900, waarbij vanwege het 900 jarige bestaan van de stad initiatieven worden gesteund die zorgen voor nieuwe ontmoetingen en het slechten van bestaande muren. Ook SportUtrecht was aanwezig als betrokken project- en netwerkpartner.
´Door de grote aantrekkingskracht van deze takken van sport op uiteenlopende doelgroepen is de dojo of de ring te de plek waar sporters uit alle lagen van de bevolking samenkomen. Een uitgelezen kans om juist daar het gesprek te starten en te werken aan een omgeving waar iedereen zich welkom en gezien voelt´, vertelde Wouter. ´De vechtsportclub is dan de inclusieve plek waar sporters, zodra deze club aan de juiste randvoorwaarden voor veiligheid en verantwoorde begeleiding voldoet, zich samen kunnen ontwikkelen. Met jullie, Utrechtse vechtsportclubs, gaan we op verschillende plekken in de stad heel graag aan de slag om te laten zien wat een inclusieve club betekent.’
Na de inleiding ondertekenden de afgevaardigden van de clubs het manifest en onderschreven daarmee dat ze vanuit de club een Vuist maken tegen discriminatie en vooroordelen. Om hier ook zichtbaarheid aan te kunnen geven, ontvingen ze een ondersteunend communicatiepakket en PR materialen van Utrecht 900.
Adviseur Edwin Korenberg ging vervolgens met de clubs via een eerste brainstorm aan de slag. Hoe kun je nu precies een Vuist maken en hoe gaat het er in een inclusieve vereniging aan toe? Als onderdeel van het project zullen in de week voor de herfstvakantie de clubs hun deuren openen via zogenaamde ‘opendeurendagen’. Dat is het ook het moment om zich als een open en inclusieve club te presenteren in de wijk. Op welke manier de clubs hier invulling aan willen geven, zal de komende tijd vorm krijgen. De clubs gaan hier samen mee verder onder begeleiding van Edwin.
Ook starten er binnenkort scholingen voor de trainers van deze clubs. Want met alleen zichtbaarheid en ontmoeting zorgen we niet voor verandering. De trainers zijn de ingang naar de jeugd en de begeleiders van deze jongeren. Ze hebben een duidelijke voorbeeldfunctie en een krachtige relatie met de jonge sporters. Ze brengen jongeren in de club met elkaar letterlijk in contact. Door de kinderen in die clubs ook te leren sociaal samen te werken en te ervaren wat er nodig is om discriminatie tegen te gaan. Het doel daarbij is om deze jongeren zonder vooroordelen op te laten groeien. Dit heeft een positief effect op het sportklimaat en gevoel van sociale veiligheid in de club. Om dit op een juiste manier te kunnen doen, krijgen de 30 deelnemende trainers via de scholing handvatten aangereikt om hiermee tijdens de reguliere lessen aan de slag te kunnen gaan.