maandag 20 maart 2023
Het project Vuist tegen discriminatie is eind januari gestart en al 30 sportclub uit de provincie Utrecht hebben zich aan dit mooie project verbonden. Via ‘Vuist’ leggen we bij deze sportclubs de basis voor duurzame nieuwe ontmoetingen, een open cultuur waar iedereen welkom is en waar sociale inclusie op de sportvloer een prominente plek heeft. In dit initiatief gaan we uit van de verbindende kracht van sport op de leefwereld van mensen uit alle lagen van de bevolking. En benutten we vooral ook de grote rol en invloed die de trainer op jongeren bij hun sportieve ontwikkeling en persoonlijke groei heeft. Scholing is dan ook één van de kernonderdelen van dit project. Afgelopen zondag is de eerste Vuist tegen Discriminatie trainerscursus georganiseerd.
Trainers van 6 verschillende clubs waren te gast in de prachtige accommodatie van BJJ club Gracie Barra in Bunnik. Centraal tijdens deze interactieve en ook praktische training stonden een aantal vragen; ´Waar komen vooroordelen vandaan en hoe moeten we daarmee omgaan? Wat is discriminatie en wat kunnen we doen om discriminatie tegen te gaan? In het eerste deel van de ochtend zijn deze onderwerpen behandeld. Ook is er aan de hand van twee voorbeeldcasussen gekeken naar hoe je als trainer binnen je club omgaat met negatieve omgangsvormen van jeugdige sporters onderling en hoe zorg je bijvoorbeeld voor een inclusieve en prettige sportomgeving voor transgender sporters?
Sport als pedagogisch instrument gebruiken
Als we jongeren zonder vooroordelen op willen laten groeien om uitsluiting en discriminatie tegen te gaan, is het van belang dat we hier expliciet aan werken. Maar hoe kun je dat als sportclub dan vormgeven? Belangrijk is dat jongeren in staat zijn om zich in te kunnen leven en te kunnen verplaatsen in elkaar. Ook is het belangrijk dat jongeren met verschillende achtergronden tijdens het omgaan met elkaar de onderlinge verschillen niet als tegenstelling gebruiken, maar dat ze de kracht van deze verschillen inzien en benutten. Met deze boodschap is in het tweede deel de vertaling gemaakt naar sportieve werkvormen. In energieke voorbeeld-oefeningen werd sport het pedagogische instrument om deze boodschap te laten ervaren. Genoeg stof én werkvormen voor de trainers om mee naar huis te nemen. We hopen dat ze daarmee de boodschap van de dag ook naar hun leerlingen overbrengen.
Vanuit het NIVM docententeam kijken we terug op een inspirerende en veelbelovende ochtend. De komende maanden worden op andere plekken in de provincie nog meer Vuist-scholingen georganiseerd. Verwachting is dat op deze manier meer dan 100 trainers en buurtsportcoaches samen met hun leerlingen een vuist tegen discriminatie kunnen maken.
Meer weten over deze scholingen of deelnemen als club? Laat het ons weten!