woensdag 1 november 2023
Vanuit het preventie programma ‘Do Den Haag’ wordt er dit jaar vanuit de vechtsport ingezet op het vergroten van de mentale weerbaarheid van Haagse jeugd, bereiken van kwetsbare groepen, het ontwikkelen van talenten en aanpakken van overlast, pesten en agressie. Een integrale aanpak staat hierbij centraal, waarbij de vechtsportclubs, WSDH, het NIVM, (jeugd)zorg en het onderwijs samenwerken. Aan het einde van de zomer is het programma Respons overgedragen aan de sportprofessionals van WSDH, later dit jaar zijn de trainers van het Haagse Vechtsport Collectief aan de beurt. Daarnaast zijn er 13 trainers en sport coördinatoren met de laatste loodjes bezig van de 8-daagse opleiding tot Docent Weerbaarheid en Agressieregulatie. Maar er gebeurt meer, veel meer….
De afgelopen jaren is er gewerkt aan verdere professionalisering, zichtbaarheid en kennisontwikkeling in de vechtsport. Dit heeft geresulteerd in het Haagse Vechtsport Collectief van maar liefst 39 gecertificeerde clubs. Vanuit dit collectief zijn er al heel veel mooie voorbeelden van hoe de vechtsport bij kan dragen aan actuele en maatschappelijke thema’s. Met ‘Do Den Haag’ laten clubs de kracht van vechtsport meer en meer voor zich spreken.
Sporten voor iedereen!
Voor doelgroepen waar sportbeoefening niet altijd vanzelfsprekend is, hebben vaak juist de vechtsportclubs passend aanbod. Zo wordt er bij BodyBoxx en Martial Arts Center, Parkinson boksen aangeboden en biedt Hit & Health rolstoel boksen aan. ‘Voor ons is het belangrijk dat iedereen erbij hoort en dat iedereen gelijk behandeld wordt’, aldus trainer Sven Ten Brugge Cate van Hit & Health. ‘Leven met een rolstoel hoeft geen beperking te zijn, daarom hebben wij het project rolstoel boksen opgezet. Bij ons kun je dus ook met rolstoel komen boksen. Alle frustraties van het dagelijks leven eruit slaan, sporten met gelijkgestemden, maar ook technieken aanleren.’
Kwetsbare jeugd
Een groot deel van de clubs werkt met kwetsbare jongeren. Dit doen ze vaak in samenwerking met jeugd- en welzijnszorgorganisaties als stichting Rik (Hit & Health), Turnover Jeugd begeleiding (Martial Arts Center), jeugdreclassering en de Raad van de kinderbescherming (Choukoud Gym) en Horizon Jeugdzorg (ARJ Trainingen). Deze groep heeft soms net dat extra zetje nodig om te komen sporten, vraagt vaak specifieke begeleiding op gedragsthema’s of heeft juist baat bij ondersteuning bij het slechten van financiële drempels. Clubs helpen hierbij en werken ook samen met het Jeugdfonds en de Ooievaarspas om dat mogelijk te maken. Als dat lukt allemaal hebben vechtsporttrainers enorme impact op deze jongeren.
Zo vertelt Erik Roukens van Silent Dragon waarom ze aparte lessen hebben voor kwetsbare doelgroepen. ‘Bij Silent Dragon Den Haag vinden we het belangrijk dat echt iedereen kan sporten. Zo draaien we bij ons op de club een traject voor mensen met een fysieke en/of mentale beperking. Ik merkte dat het voor mensen met bijvoorbeeld adhd of autisme net te veel was om met de reguliere lessen mee te komen. Daar zocht ik een oplossing voor. Die oplossing was simpel ‘meer tijd’. We beginnen nu met een paar individuele lessen. Daarbij kijken we naar de behoefte van de deelnemer. Zo verlagen we de drempel om in te kunnen stromen in de reguliere lessen of nemen die drempel helemaal weg. Als deelnemers niet mee kunnen met de reguliere lessen zie ik dat als míjn beperking.’
Wat komt er nog?
Afgelopen week was er de eerste netwerkbijeenkomst voor alle gecertificeerde clubs uit het Haagse Vechtsport Collectief, waar tevens het nieuwe project ‘Vechtende Jongeren’ werd afgetrapt. Een vervolg zal er in het begin van het nieuwe jaar komen. Eind november volgt een tweede Respons cursus voor clubs. Ook organiseren de vechtsportclubs in samenwerking met het NIVM en WSDH de tweede editie van de Haagse Vechtsportdag in de topsporthal van de Sportcampus Zuiderpark op 23 december 2023!
Meer weten? We vertellen er graag over. Contact ons!