woensdag 28 februari 2024
Ook nu weer goed nieuws over onze interventie Vuist. We zijn bezig in maar liefst 4 provincies met het uitrollen van een Vuist-project; in Gelderland, Utrecht, Overijssel en Friesland. Dat betekent dat we met bijna 70 sportclubs afkomstig uit alle takken van sport en meer dan 400 trainers en bestuurders een vuist gaan maken tegen discriminatie en vooroordelen. Dit doen we samen met onze provinciale en gemeentelijke partners. In deze projecten gaan we uit van de sociale kracht van de sportclub; een plek waar het sociaal kapitaal groot is en sporters van jong tot oud uit alle lagen van de bevolking samenkomen. Bij alle deelnemende clubs leggen we de basis voor duurzame nieuwe ontmoetingen, een open cultuur waar iedereen welkom is en sociale inclusie op de sportvloer een prominente plek heeft. Goed nieuws dus ook voor de meer dan 5000 jeugdleden die bij deze clubs sporten.
Werving en startbijeenkomst
We zijn inmiddels druk bezig met de werving en selectie van de clubs. Dit doen we niet alleen vanuit ons eigen netwerk en die van de JBN, maar ook in samenwerking met de Gelderse Sport Federatie, Sport Fryslân, gemeente Losser, Arnhem en vele andere gemeentelijke partners. Begin april organiseren we de eerste startbijeenkomst in samenwerking met Sport Fryslan. In de andere provincies volgt deze later. Deze bijeenkomst zal de officiële aftrap betekenen van het betreffende Vuist project. Op deze bijeenkomst zullen vertegenwoordigers van de clubs het Vuist-manifest ondertekenen en daarbij openlijk met elkaar de sociale norm stellen: we keuren discriminatie af, maken vooroordelen bespreekbaar en zorgen voor een omgeving waar iedereen onbezorgd en met plezier kan sporten.
Naast het stellen van de sociale norm door de club en haar trainers, waarvoor de clubs ook een communicatiepakket ontvangen, kent het project meerdere onderdelen. Zo worden er regionale kennissessies georganiseerd rondom het thema discriminatie, wordt er ingezet op het creëren van nieuwe ontmoeting vanuit de club en optimaliseren we de lokale samenwerking. Om de trainers op de juiste manier toe te rusten actief een vuist te maken, wordt er een scholing aangeboden. We willen hiermee het handelend optreden van de trainers versterken en vergroten. Zodat zij niet alleen rondom incidenten over de juiste tools beschikken, maar ook dat ze in hun lessen bij kunnen dragen aan het terugdringen van vooroordelen en het vergroten van inlevingsvermogen. Tijdens de scholing krijgen alle deelnemers de kennis en inzichten over discriminatie en vooroordelen én concrete tools aangereikt om het contact tussen die vele verschillende doelgroepen in de vechtsportclub ook echt te benutten en een vuist tegen discriminatie te maken. Ook gaan de deelnemers praktisch aan de slag, zodat ze passende werkvormen hebben om zelf aan de slag te kunnen.
De stad Utrecht heeft de primeur en hier zal zaterdag 16 maart een terugkommiddag worden georganiseerd voor trainers die eerder al de basisscholing Vuist hebben gevolgd. Tijdens de terugkomdag zal er vooral praktisch aan de slag worden gegaan. Boodschap in de actieve oefenvormen waar ze mee leren werken, zijn ´het benutten van elkaars verschillen´ en ´beter inleven in de ander om vooroordelen te kunnen verminderen´.