woensdag 1 mei 2024
Van ZonMw kregen we het positieve bericht dat we via een MDT-kort traject aan de slag mogen met jongerenparticipatie in Arnhem en Den Haag. Jongerenparticipatie is al een voornaam onderwerp in ons project Vechtende Jongeren. In dit tweejarige project werkt het NIVM samen met clubs uit het vechtsportcollectief aan o.a. de kennis van de trainers om jongeren te begeleiden op het vergroten van hun veerkracht en bij te dragen aan talentontwikkeling. Maar niet alleen in dit project kent jongerenparticipatie een voorname plek. Ook binnen de clubs die onderdeel uitmaken van het Haagse en Arnhemse vechtsportcollectief zetten we in op het betrekken en behouden van jongeren voor de clubs. Via het MDT-kort traject kunnen we nu ook een op maat scholingstraject opzetten om deze jongeren nog meer te enthousiasmeren voor zaken als lesgeven, organiseren en samenwerken. In juni starten we met werven en uitrol van het project.
Doelgroep
Doelgroep van dit project zijn jongeren in de leeftijd van 16 – 28 jaar uit de trajecten van Vechtende Jongeren en/of jongeren uit de clubs die deel uitmaken van het vechtsportcollectief in Den Haag & Arnhem. Deze community bestaat in Den Haag uit 39 clubs en in Arnhem uit 14 clubs. Focus van het traject zal liggen op de jongeren in deze sportorganisaties die hun kennis en kunde willen vergroten, meer willen weten over lesgeven en / of de mogelijkheden van vechtsport als instrument. En jongeren die bovenal via een aansprekend traject hun plezier in de sport willen vergroten en samen met andere jongeren uit hun stad iets willen gaan organiseren. Dit willen we doen via een scholingstraject en junior community bijeenkomst van in totaal 4 dagdelen.
Scholing
De scholing gaan we vormgeven op basis van drie verschillende NIVM scholingen om de jongeren hiermee een introductie te geven in het lesgeven. Deze drie scholingen waarvan een korte introductie wordt gegeven in dit MDT traject zijn: Assistent vechtsporttrainer, FUNdamentals en Respons (vechtsport als instrument). Na elk scholingsonderdeel krijgen de jongeren een huiswerkopdracht mee die ze zullen uitvoeren in hun club. Trainers in de club zullen deze jongeren op vrijwillige basis werven en begeleiden. Een adviseur van het NIVM begeleidt de deelnemende clubs op deze rol en zet met hen in op extra jongerenparticipatie. Op deze manier wordt de betrokkenheid van deze jongeren bij de club groter en ervaren ze een nieuwe rol binnen deze organisatie. Als afsluiting zullen we met alle jongeren een junior community bijeenkomst organiseren, waarbij de deelnemers met elkaar iets gaan organiseren voor het collectief of voor de stad . Zij kunnen hierbij gebruik maken van een uitvoeringsbudget die beschikbaar is gesteld binnen het project Vechtende Jongeren. We hopen met dit traject aan te sluiten bij de motieven van de jongeren om zich verder te ontwikkelen binnen en voor hun vechtsport(club) én om met jongeren van andere vechtsportorganisaties dit traject te doorlopen en samen iets te organiseren & op te bouwen.
Meer weten of alvast aanmelden om meet doen met dit project? Laat het ons weten.