woensdag 8 mei 2024
Boksclub Bemmel zet in op breedtesport, dus op plezier en niet zozeer op prestatie. Henk Hazelaar veroverde met zijn boksclub een plek in de zorgketen en zet daarbij boksen in voor kwetsbare jongeren. Henk en zijn medewerkers volgden verschillende opleidingen, verkregen al keurmerken, onder andere bij het NIVM en de Nederlandse Boksbond. Hierdoor hadden ze al kennis van de positieve invloed die boksen kan hebben op iemands opvoeding en ontwikkeling. Maar er is meer nodig om zorg te bieden aan jongeren die vanuit eerstelijnszorg (bijvoorbeeld de huisarts) zijn doorverwezen. Dat is wel wat ze vanuit hun maatschappelijke ambitie willen; jongeren verder helpen.
Joep Goessens, Kenniscentrum Sport & Bewegen, sprak met Henk Hazelaar en tekende een mooi artikel op over hoe het team van Boksclub Bemmel dit heeft aangepakt. Dit artikel, geplaatst op Alles over Sport, kun je hier in zijn geheel lezen.
“Je ziet de jongeren ontwikkelen, een beter zelfbeeld krijgen, meer zelfvertrouwen opbouwen. Dat geeft mij de passie en de drive om door de administratieve last heen te gaan.”
Boksclub Bemmel mag dan een ondernemende sportaanbieder zijn, maar Henk geeft aan deze doelgroep met name vanuit maatschappelijke betrokkenheid te bedienen. “Je wordt er absoluut niet rijk van. De beschikkingen vanuit gemeente/zorg zijn niet altijd toereikend. In eerste instantie kost het je geld om te investeren in mensen met een SKJ-registratie, maar na een tijdje is de business case wel sluitend. Al met al is het dus voornamelijk passie, voor de jongeren en voor de sport. Doordat ik de juiste mensen om me heen verzameld heb en iedereen vanuit z’n eigen kracht werkt, slagen we erin om vanuit een boksschool deze jongeren verder te helpen. Je hebt invloed. Sommige jongeren kun je echt raken, dat vind ik mooi. We blijven een gewone sportaanbieder, maar door de samenwerking in deze regio, kunnen we jongeren die dat willen echt verder helpen.”
NIVM: ‘Pedagogisch verantwoorde en veilige omgeving belangrijk’
“Boksschool Bemmel heeft een paar jaar geleden het ‘Label Veilig en Verantwoord Vechtsporten’ behaald”, vertelt Wouter Schols, directeur van NIVM. “In dit keurmerk worden de randvoorwaarden voor veilige beoefening van vechtsporten gekeurd. Vechtsporten kunnen een geweldig en doeltreffend instrument zijn. We weten inmiddels uit onderzoek dat dit niet zonder meer zo is. Het is daarbij enorm belangrijk dat de training in een pedagogisch verantwoorde en veilige omgeving plaatsvindt. En de trainer heeft vervolgens een sleutelrol.”
“Al onze scholingen kenmerken zich door het feit dat ze gericht zijn op de pedagogische waarden van vechtsport en de inzet van sport als instrument. Het NIVM richt zich op alle vechtsporten en daarbij op onderwerpen als sportplezier, opvoeden in de gym, omgaan met pesten en groepsdruk en dus agressieregulatie en weerbaarheid. Naast bokstrainers als Henk zien we dat er ook steeds meer mensen uit bijvoorbeeld het onderwijs en de jeugdhulpverlening onze opleidingen volgen.”
“Boksclub Bemmel is één van de mooie voorbeelden van een sportaanbieder, die een plek in de zorgketen heeft gekregen. Om dat voor elkaar te krijgen – en aan alle regels te voldoen – is wel veel doorzettingsvermogen nodig”, vindt Wouter.