maandag 3 juni 2024
Den Haag is één van de gemeenten die deelneemt aan de pilot Vechtende Jongeren. Met steun van het VSB Fonds worden gedurende twee jaar kwetsbare jongeren begeleid om hun talenten te ontwikkelen en hun veerkracht te vergroten. Een belangrijke rol in dit project hebben de trainers van de deelnemende clubs. Zij begeleiden de jongeren en moeten zorgen voor de juiste randvoorwaarden en kennis om hen optimaal bij te kunnen staan. Om die rol in te kunnen vullen, volgen de trainers een tweejarig intervisie- en scholingsprogramma. Dit weekend was er de eerste scholing, ontwikkeld en georganiseerd in samenwerking met de sportpsychologen van YAAP Academy.
Talentontwikkeling
In het project focussen we ons op jongeren die zich identificeren met de straatcultuur, die op minstens één leefgebied struggles ervaren én aan vechtsport (willen) doen. Deze jongeren krijgen te maken met verleidingen van de straat. Ze verschillen in de mate waarin ze zich aan deze verleidingen overgeven. Tijdens de pilot werken we in twee jaar aan een veerkrachtig netwerk rondom de clubs waar deze jongeren trainen, in samenwerking met o.a. het jongerenwerk. De trainers ondersteunen we, zodat ze de juiste kennis en vaardigheden hebben om deze jongeren te kunnen laten groeien als mens. We leren de trainers o.a. werken met de Talentformule. Deze gaat ervan uit dat talent afhangt van aanleg x leervermogen x plezier x omgeving. Bij Vechtende jongeren gaan we daarbij uit van kracht in plaats van tekorten. In een intervisieprogramma van 2 jaar gaan we dit jaar met het thema ‘talentontwikkeling’ aan de slag, in het tweede jaar volgt ‘veerkracht’.
Scholing Den Haag
In Den Haag hebben trainers van Brutal Gym en Choukoud Gym deelgenomen. Zij vormen de twee pilotclubs die twee jaar meedraaien en ondersteund worden in het project.
Allereerst werd er ingegaan op het doel en de doelgroep van het project. Vervolgens ging Thijs van YAAP Academy dieper in op de vraag ‘wat is talent’ en het ‘probleem’ met hoe er in de prestatiemaatschappij naar talent gekeken wordt. Vanuit onderzoeken en praktische voorbeelden werden de effecten van het uitgaan van talent op basis van uitzonderlijke prestatie of potentie duidelijk. Tussen prestatie en potentie zit een essentiële schakel; het vermogen om te leren. Deze is juist erg belangrijk. Vervolgens is de verbinding gemaakt met de doelgroep ‘vechtende jongeren’. Een doelgroep met verschillende struggles. Een doelgroep die vaker als probleem dan als potentie wordt bestempeld. Hoe kunnen vechtsporttrainers juist deze jongeren helpen om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen? Daarbij gaat het bij deze doelgroep om bijdragen aan zowel de talenten op de meer zichtbare kanten, zoals prestaties en sociale binding, maar juist ook aan het onzichtbare deel als zelfbewustzijn en omgaan met emoties.
De volgende bijeenkomst staat 30 juni op het programma. Dan gaan we dieper in op de 4 persona’s rondom Vechtende jongeren en hoe je hier als trainer mee om kunt gaan. Deelname aan het vervolgprogramma staat ook open voor andere clubs en trainers uit het Haags Vechtsportcollectief.