woensdag 3 juli 2024
De afgelopen weken hebben we in verschillende provincies Vuist tegen discriminatie startbijeenkomsten, scholingen en gemeentelijke sessies georganiseerd. Meer dan 60 sportclubs zijn nu al betrokken in de provincies Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel. We zijn in gesprek met een aantal nieuwe gemeenten en sportorganisaties uit deze provincies om ook nog aan te sluiten bij Vuist. Waarschijnlijk starten we in het nieuw sportseizoen, na de zomer, dus op nog meer plekken. Mooi nieuws dus! Maar eerst een korte terugblik op de activiteiten die we zoal georganiseerd hebben.
Vuist Overijssel
Zo waren we in Oldenzaal, Enschede, Losser en Zwolle te gast voor een gecombineerde startbijeenkomst én scholing van het Overijsselse Vuist project. In deze provincie trappen we lokaal af met de deelnemende clubs en verzorgen we ook gelijk de scholing of een themabijeenkomst. Eenmaal binnen boord zijn clubs eigenlijk allemaal erg enthousiast en ambitieus om binnen hun vereniging aan de slag te gaan met het thema discriminatie en bovenal met het creëren van een sportklimaat waar iedereen zich welkom voelt. De verwachtingen waarmee clubs het traject ingaan, verschillen nog wel eens met de werkelijkheid in de goede zin van het woord. Juist het praktisch kunnen maken van het thema, het overbrengen van de sociale norm op kinderen en hoe ga je om met en benoem je elkaars verschillen zijn eyeopeners voor deelnemers.
Vuist-docent Bart Schmeits vertelde aan het einde van de bijeenkomst in Losser over Harry en zijn Harry gedrag, gebaseerd op een anekdote van antropoloog Danielle Braun. 'Harry is het vogeltje dat ondersteboven hangt. Degene die opvalt, omdat hij afwijkt. Waar de andere vogeltjes naar kijken en roepen: ‘Hé Harry, ga ff gewoon zitten. Doe niet zo idioot, man!’ Maar je kunt ook anders naar Harry kijken, want Harry heeft iets te melden wat de rest nog niet weet. Omdat Harry op zijn kop hangt, ziet hij de wereld -vrij letterlijk- vanuit een ander perspectief.' 'Kortom, om discriminatie en uitsluiting tegen te gaan, moeten we Harry's gewoon wat vaker vragen hoe het is om Harry te zijn ("Hoe is het om jou te zijn?").
Vuist Gelderland
Voor de vechtsportorganisaties die vanuit het Arnhemse budo- en vechtsportcollectief meedoen hebben we een scholing georganiseerd in samenwerking met Sportbedrijf Arnhem. Ook hier weer gingen we actief aan de slag. We ontvingen mooie feedback van één van 16 de deelnemende trainers: ‘We denken altijd: bij ons gebeurt het niet, en toch is het waardevol gebleken. De vuist tegen discriminatie gaat verder dan de voor de hand liggende vraagstukken. Ook complexere problemen tonen aan dat we in eerste instantie ongemerkt mindere tolerant zijn dat we zelf denken. Vanuit het Kyokushin kunnen we samen werken aan een betere wereld en daar ging het toch om?’
Vuist collectief stad Utrecht
In de stad Utrecht is er een Vuist-collectief van 7 vechtsportclubs die samen optrekken en actief met elkaar een Vuist maken. Ze komen geregeld bij elkaar en ook rondom het organiseren van open dagen zetten ze met elkaar in op een zo’n groot mogelijk bereik. In de laatste sessie spraken de clubs de ambitie uit om de koppeling met Vuist veel breder dan alleen met vechtsport te maken en door te trekken naar een bredere stadscontext. ‘Op deze manier kan er een grotere vuist worden gemaakt en de boodschap en kennisdeling breder overgebracht worden naar andere clubs en sporttakken. Misschien kunnen we dan ook meer focussen op bredere facetten van Positieve Sportcultuur in plaats van ‘alleen’ discriminatie en inclusie en diversiteit’, aldus één van de deelnemers. De vechtsportclubs als pioniers dus in de stad en dat idee is omarmd door SportUtrecht. Zij gaan samen met de clubs via een aantal publicaties de geleerde lessen verspreiden om zo ook andere sportorganisaties mee te krijgen in hun verhaal.