woensdag 13 november 2024
In Den Haag hebben de trainers van Brutal Gym en Choukoud Gym het afgelopen weekend het eerste deel van het scholingstraject Vechtende Jongeren afgesloten. In de scholing van het NIVM, ontwikkeld en uitgevoerd in samenwerking met sportpsycholoog Thijs Wagenaar, zijn de trainers van deze clubs het afgelopen jaar opgeleid om talentontwikkeling van vechtende jongeren te stimuleren. Full-contact vechtsporten, zo blijkt uit onderzoek, kunnen onder voorwaarden bijdragen aan talentontwikkeling van jongeren. Niet alleen voor ‘talenten’ in de topsporter, maar juist ook voor jongeren die in het dagelijks leven struggelen of waar niet direct ‘talenten’ aan worden toegeschreven. Door juist door de nadruk te leggen op mogelijkheden i.p.v. tekortkomingen, het wegnemen van beperkende overtuigingen en talent te zien als de mogelijkheid om te groeien, begeleiden de trainers van deze gyms de doelgroep.
Het project ‘Vechtende Jongeren’ richt zich op jongeren die zich identificeren met de straatcultuur, die op minstens één leefgebied struggles ervaren én aan vechtsport doen. Deze jongeren krijgen te maken met verleidingen van de straat. Ze verschillen in de mate waarin ze zich aan deze verleidingen overgeven. Tijdens Vechtende Jongeren werken we in twee jaar aan een veerkrachtig netwerk rondom de clubs waar deze jongeren trainen, in samenwerking met o.a. het jongerenwerk. De trainers worden in een traject van twee jaar opgeleid, zodat ze de juiste kennis en vaardigheden hebben om deze jongeren te kunnen laten groeien als mens. Op deze manier kunnen zij hun unieke relatie met de jongeren benutten voor de vorming van veerkracht en talentontwikkeling. Deze relatie onderscheidt zich onder andere door de letterlijke nabijheid (binnen armlengte afstand) van de trainer en de sporters. Waarbij de trainers leren om verder te kijken dan alleen het gedrag wat vertoond wordt. Immers, het gedrag van de jongeren komt voort uit overtuigingen en vaardigheden die ze hebben. De trainers zijn één van de sleutelfiguren die hier invloed op hebben.
Talentontwikkeling
Het eerste jaar van het programma stond in het teken van talentontwikkeling. Vanuit de inzichten uit talentontwikkelingsprogramma’s uit de topsport is er eerst gewerkt aan stevige basis over wat talent eigenlijk is. Sportpsycholoog Thijs Wagenaar, gespecialiseerd in talentontwikkeling, heeft de scholing mede verzorgd. We zijn over het algemeen namelijk niet bijzonder succesvol in het toeschrijven of herkennen van talenten. Veel talenten gaan op jonge leeftijd al ten onder aan het label ‘talent’ en veel andere talenten worden niet opgemerkt en krijgen veel minder aandacht en de juiste begeleiding. In het project Vechtende Jongeren richten de trainers zich juist ook op jongeren die niet als succesvol, vol potentie en direct als talent worden gezien. Deze jongeren struggelen. In het scholingsprogramma is er op basis van de uitkomsten van het onderzoek ‘Vechtende Jongeren’ gekeken naar de kenmerken van de vechtende jongeren. Wie zijn ze eigenlijk? Welke verschillen zijn er? Welke begeleiding werkt voor welke jongere? En welke rol heb jij als trainer eigenlijk?
Vervolgens is vanuit het onderwerp ‘groeimindset’ gewerkt aan de wijze waarop optimaal bijgedragen kan worden aan de ontwikkeling van jongeren. Het verhaal wat jij jezelf vertelt, heeft veel invloed op welke vaardigheden je ontwikkelt en hoe jij je gedraagt. Maar dit verhaal wordt ook in grote mate beïnvloed door het verhaal wat anderen over jou vertellen. Labels die je, bewust of onbewust, door je omgeving opgeplakt krijgt. In de full-contact omgeving en vanuit de unieke relatie die een trainers met zijn of haar sporters kan hebben, kunnen deze processen doorbroken worden. Daarbij is het ook van belang om niet alleen aandacht te hebben voor dat wat aan de voorkant zichtbaar is, maar juist ook de minder zichtbare factoren die van invloed zijn, zoals de emoties van jongeren, of de overtuigingen die ze dus over zichtzelf hebben.
Laatste bijeenkomst 2024
In de vierde en laatste bijeenkomst in 2024 was er ‘ruimte voor reflectie’. Om talenten te ontwikkeling en groei zichtbaar te maken, is het belangrijk om doelen te stellen en vervolgens te reflecteren op deze doelen. Ook gaat het bij ‘Vechtende Jongeren’ niet alleen om de traditionele sporttechnische talenten, maar juist ook om overtuigingen en vaardigheden die buiten de gym zorgen voor meer grip op het leven. Trainers hebben tools gekregen en geoefend om ook de transfer te maken naar buiten de dojo en dieper te kijken dan dat wat alleen zichtbaar is aan de buitenkant.
Veerkracht
In het nieuwe jaar beginnen we aan het tweede deel van het opleidingstraject. De inhoud van het scholingsdeel zal dan worden vormgegeven rondom het onderwerp ‘Veerkracht’. De komende maanden zal de eerste dag ontwikkeld worden. Tegelijkertijd worden de clubs door onze adviseur Tjalling van der Zee verder begeleid en worden de ervaringen van de jongeren zelf opgehaald door een online onderzoek. Deze jongeren krijgen volgend jaar zelf ook nog een rol tijdens de opleiding van trainers. Op dus naar de volgende fase in dit mooie project.