maandag 2 december 2024
Afgelopen vrijdag vond de afsluitende bijeenkomst plaats van het project Samen tegen discriminatie. In dit provinciale project maakten we dit jaar met 20 sportclubs en gemeentelijke partners een vuist tegen discriminatie. Eenzelfde aantal afgevaardigden verzamelden zich deze middag in de prachtige accommodatie van The Colosseum Gym in Utrecht. Niet alleen om met elkaar terug te kijken op het project, maar ook om met elkaar ervaringen uit te wisselen, vooruit te blikken én via twee inspirerende workshops nieuwe ervaringen rondom het thema ‘discriminatie’ op te doen.
Allereerst was het woord aan directeur NIVM, Wouter Schols. ‘Uitgangspunt van de ontwikkeling van de aanpak Vuist’, vertelde hij, ‘was niet geboren uit het groeiend aantal incidenten in de sport rondom discriminatie, maar juist om de verbindende mogelijkheden van sport aan te grijpen om met dit thema aan de slag te gaan. Een positieve bandering dus! De Vuist aanpak is ontwikkeld om de jeugd zonder vooroordelen te laten opgroeien. Dat is misschien een veel te hoog doel om in een project van een jaar of twee jaren na te streven. Gebleken is dat inzet op het tegengaan van discriminatie een traject van lange adem is; je hebt hiervoor geduld, motivatie en zeker de juiste mensen binnen de clubs nodig die zich hiervoor hard willen maken. En belangrijk ook; het is nooit klaar.’
‘Maar onze ervaringen zijn ook overtuigend’, vervolgde hij enthousiast’, vanuit de sport kunnen we zeker duurzaam bijdragen door het blijvend bespreekbaar maken van het thema; door heel duidelijk de sociale norm te stellen. Als onderdeel van onze Vuist-aanpak is het belangrijk om trainers en bestuurders de handvatten te geven om met het thema op de juiste manier mee om te gaan. Om nieuwe leden te laten voelen dat ze welkom zijn, dat samenwerken en oog hebben voor elkaar zo belangrijk is. En dat is wat we in de afgelopen tijd in de provincie hebben gedaan. Met inzet op het realiseren van zoveel mogelijk impact zijn we op uiteenlopende plekken in de provincie met clubs en gemeentelijk partners aan de slag gegaan. Via regionale scholingen, op maat ondersteuning en -scholingstrajecten zijn meer dan 150 trainers bereikt. De sportorganisaties die in de provincie openlijk een Vuist tegen discriminatie maken, hebben zich de afgelopen tijd met positieve energie ingezet op het zich welkom laten voelen van nieuwe mensen via inzet op nieuwe ontmoetingen en gerichte communicatie. Zoals gezegd, aandacht voor het thema is nooit klaar. Maar we hebben door het project een heel mooi proces van aandacht en bewustwording in gang gezet in de provincie Utrecht.’
Workshops
Er stonden deze middag ook twee workshops op het programma. Danielle Vriezema, oud topjudoka en bondscoach van het V.I. Judo, nam de aanwezigen mee in haar ervaringen als bondscoach van het VI Judo in Nederland. Ze zoomde in op haar rol als coach van judoka Daniel Knegt tijdens de afgelopen Paralympische Spelen en de lastige weg daar naar toe. Ook ging ze in op haar betekenis van inclusief sporten. Daarna was het tijd om zelf te ervaren hoe het is om blind te zijn en wat de impact is van een goede communicatie. De mat op met elkaar en de conclusie was duidelijk: alleen door inleven in een ander of in een situatie kan je pas begrip hebben voor elkaar. Een belangrijke basis om vooroordelen te voorkomen.
Het stokje werd daarna overgenomen door Mustapha Seray Bah, werkzaam bij Art.1 Midden Nederland, het expertisecentrum voor gelijke behandeling en tegen discriminatie. Hij ging met de deelnemers aan de hand van voorbeelden in gesprek over wat je doet als er een melding van discriminatie komt; hoe voer je zo’n gesprek en wat doe je dan.
Als afsluiting werd onder het genot van een drankje nagepraat. Alle aanwezigen kregen in het afsluitende deel nog iets om mee te nemen naar huis. Namelijk de vraag, ‘hoe maak jij in 2025 een vuist tegen discriminatie?!’ Het NIVM zal in ieder geval beschikbaar blijven voor ondersteuning op dit thema. Net als dat art. 1 Midden Nederland dat zal zijn als er gevoel van discriminatie binnen de club is en hier melding of advies voor nodig is.