woensdag 12 februari 2025
Goed nieuws! Dankzij subsidie van de gemeente Rotterdam kunnen we dit jaar met zeker tien sportclubs uit de stad aan de slag met het thema discriminatie. Ook in dit project gaan we uit van de verbindende kracht van sport. We zullen in het project Vuist met minimaal tien vechtsportorganisaties en haar trainers gaan werken aan een inclusieve omgeving, waar ruimte is om discriminatie en vooroordelen te bespreken en waar onbezorgd en met plezier gesport kan worden. In het project van een jaar leggen we bij deze clubs de basis voor duurzame aandacht voor het thema en werken we aan een collectief van Vuist clubs die samen inzetten op zichtbaarheid en nieuwe ontmoetingen. Ook de kennis van en samenwerking met antidiscriminatiebureau RADAR gebruiken we om de deelnemende organisaties te begeleiden.
Stellen van de sociale norm
Het prominent op de agenda zetten van het thema ‘discriminatie’ en de kracht van verschillen te laten ervaren, is ontzettend belangrijk om de jeugd zonder vooroordelen te kunnen laten opgroeien, het aantal incidenten omlaag te brengen en om iedereen zich welkom te laten voelen in de sport. Dit geldt ook voor de clubs in Rotterdam die ‘Vuist’ uit gaan voeren. Tegelijkertijd gaat de Vuist aanpak vooral uit van de positieve waarden van de sport en het gebruiken van het verbindende karakter ervan, waardoor jeugd leert elkaars talenten en bijzonderheden te waarderen.
In het project zetten we in op het stellen van het goede voorbeeld. Clubs krijgen o.a. een communicatiepakket om de Vuist-boodschap uit te kunnen dragen, waarmee ze de juiste sociale norm breed kunnen communiceren. Ook zetten we in op scholing van zeker 40 trainers van de clubs; sociale inclusie door sport en communicatievaardigheden van de trainer. Deze trainers zijn de ingang naar de jeugd en de begeleiders van de jongeren. Trainers kunnen tijdens hun lessen vechtsport als instrument gebruiken om het inlevingsvermogen en empathie van jongeren te vergroten. Idee is dat de jongeren zich hierdoor beter kunnen verplaatsen, meer interesse in de ander krijgen, contact met anderen vergroten en daarmee minder angst voor de ander te hebben.
Clubsessies en nieuwe ontmoetingen
Naast kennisdeling over vooroordelen en discriminatie gaat NIVM clubadviseur Tjalling van der Zee sessies organiseren om de clubs te begeleiden bij wijkprofilering, zichtbaar maken van maatschappelijke betrokkenheid en een positieve sportcultuur. Ook gaat hij samen met de clubs kijken op welke manier ze hun organisatie open kunnen stellen voor nieuwe leden en andere geïnteresseerden. Clubs krijgen budget om bijvoorbeeld opendeur dagen te organiseren en meer zichtbaarheid in de wijk te genereren. Dat allemaal vanuit de Vuist-waarden.
De eerste clubs zijn al aan boord. De komende weken gaan we verder met werving en selectie van clubs. Geinteresseerden kunnen contact opnemen met Tjalling van der Zee. Ook in de gemeente Den Haag zijn we gestart met de Vuist interventie. Onlangs verscheen in het magazine 'Allemaal Haags Iedereen anders' een leuk artikel over dit project.