vrijdag 14 februari 2025
Favela Street, Harde Leerschool, Life Goals, 3x3 Unites, Triple Threat, More2Win en het NIVM. Maatschappelijke organisaties in de sport die zich vol ambitie inzetten om zoveel mogelijk mensen via sport te helpen bij het ontwikkelen van hun eigen mogelijkheden. Met als gemeenschappelijk doel om volwaardig mee te kunnen doen aan de wereld om hen heen. Dat gaat niet vanzelf. Deze zeven organisaties kenmerken zich door ieder op hun eigen manier te werken aan het veranderen van de ‘spelregels’ in het sociaal domein via sport. Bijvoorbeeld door sport niet meer (alleen) als prestatiedoel te zien, maar vooral ook als een middel voor een mentaal gezonde, sterke en sociale samenleving. De genoemde organisaties, door het Nationaal Fonds voor de Sport aangeduid als 'grensverleggers', kwamen onlangs bij elkaar voor de start van een leertraject.
Het is hard werken om tegen de stroom in te gaan, nieuwe structuren uit te vinden en je organisatie te blijven innoveren. Daarom zijn deze zeven organisaties verenigd in het leertraject 'Grensverleggers' dat door het Nationaal Fonds voor de Sport (NFvdS) begeleid en door de Noaber Foundation gefinancierd wordt. In dit leertraject gaan de zeven organisaties met elkaar aan de slag om samen sterker te staan in organisatiekracht en innovatievermogen. En daarnaast om bij te dragen aan systeemverandering, zodat ze met een gezamenlijke visie, kracht en uitstraling de maatschappelijke waarde van sport een vaste plek in onze samenleving kunnen geven.
Op 29 januari was de eerste kennissessie op het hoofdkantoor van Nike. Met veel mooie energie en betrokkenheid bij elkaar zijn er door het NFvdS ideeën opgehaald om dit jaar samen mee aan de slag te gaan. 'We zijn blij om hier onderdeel van uit te mogen maken', aldus Arien Bosch van het NIVM. 'We willen als deelnemende maatschappelijke organisaties allemaal verandering brengen en zoveel mogelijk impact maken voor uiteenlopende doelgroepen. Tegelijkertijd lopen we tegen dezelfde dingen aan in samenwerking met partners en opdrachtgevers. Sport is nog altijd geen vanzelfsprekend instrument binnen bijvoorbeeld preventie- en zorgtrajecten in het sociale domein. Door nu samen op te trekken, van elkaar te leren, externe expertise aan te wenden en ook aan een gezamenlijk verhaal te werken, hopen we dat we vanuit dit traject niet alleen onszelf verder brengen, maar ook nog meer kunnen betekenen voor de samenleving.'