maandag 14 april 2025
Het tweede jaar van het pilotproject Vechtende Jongeren is al even onderweg. Afgelopen week kwamen trainers van de deelnemende clubs uit de gemeenten Den Haag en Arnhem weer bij elkaar. In het project is het opleiden en doorlopend begeleiden van de trainers en jongerenwerkers die met de jongeren in verbinding staan, een belangrijk onderdeel. Veerkracht is het thema wat in dit tweede jaar centraal staat. Vanuit het NIVM bieden we samen met partners een uitdagend en praktisch opleidings- en intervisieprogramma aan. Mooie energie, betrokkenheid en ambitie kwamen bijeen in respectievelijk de sportschool van Kickboxing Arnhem en Brutal Gym in Den Haag.
Veerkracht
Vechtsport kan een bron van veerkracht betekenen voor vechtende jongeren. Maar hoe breng je dat in de praktijk? Hoe kun je als trainer bij je sporters helpen om veerkrachtig te zijn, zodat zij beter om leren gaan met de tegenslagen die ze ervaren. En hoe kun je door de juiste begeleiding bijdragen aan een veerkrachtige omgeving rondom de jongeren? Dit en meer stond centraal deze eerste en komende drie scholingsdagen.
Docenten Wouter Schols, opleider NIVM, en Thijs Wagenaar, sportpsychoog, begonnen de dag met de definitie van veerkracht. Ook bespraken ze misverstanden die er bestaan rondom het zijn van een veerkrachtig persoon.
In het project richten we ons op jongeren die op één of meerdere leefgebieden (school, werk, straat of thuis) problemen en uitdagingen ervaren. We kijken niet naar hun tekortkomingen, maar focussen juist op kansen en ontwikkelmogelijkheden. Uitgangspunt is dat iemand met (bronnen van) veerkracht beter herstelt na een tegenslag. Vandaar ook dat werken aan veerkracht een belangrijke plek in het programma heeft. Maar wat iemand nodig heeft om (beter) om te kunnen gaan met tegenslag, is voor iedereen anders. Om dit persoonlijk inzichtelijk te maken en vervolgens te trainen, werken we in ons programma met de 8 tellen van veerkracht. In vechtsport kun je, als metafoor voor tegenslag in het leven, tegen het canvas gaan. Dan krijgt een vechter in een wedstrijd 8 tellen om weer op te staan. De ene vechter staat na 3 tellen op, de ander heeft er 8 nodig. Zo wordt dit model ook gebruikt. We helpen trainers om aan de hand van deze metafoor samen met hun sporter te reflecteren op de vraag ‘wat heb jij nodig om (beter) om te kunnen gaan met tegenslag?’
Binnenkort volgt er in beide steden een praktijkdag. Op deze dag wordt de verbinding tussen veerkracht en sportieve werkvormen op de mat gelegd. De dag wordt verzorgd in samenwerking met voormalig wereldkampioen thaiboksen én weerbaarheidsdocent Perry Ubeda.