vrijdag 16 februari 2024
In de gemeente Arnhem wordt er sinds het afgelopen jaar breed ingezet op veilige en verantwoorde vecht- en budosportbeoefening met de juiste professionals voor de groep. Dit kwaliteitstraject is nog gaande, het potentieel van budo- en vechtsportaanbieders is immers erg groot in de stad. Inmiddels hebben 12 clubs een certificering behaald en hier zijn de basisvoorwaarden voor een positieve sportcultuur op orde. Daarnaast, als de ambitie er is, kunnen deze clubs ook een pedagogische rol in de wijk spelen. Drie clubs hebben de afgelopen maanden geïnvesteerd in het mogelijk maken van die zogenaamde maatschappelijke plus. En met resultaat, de stad en het vechtsportcollectief is nu drie agressieregulatie en weerbaarheidsdocenten rijker!
Maatschappelijke plus
Vechtsport kan een heel krachtig pedagogisch instrument zijn als het op de juiste wijze wordt ingezet. Vanuit die hoedanigheid kan vechtsport een mooie maatschappelijke rol spelen als het gaat om het aanpakken van problemen. Met een deel van de clubs uit het Vecht- en Budosport Collectief Arnhem willen we vooral werken aan die maatschappelijke plus; het bereiken van ‘lastige’ doelgroepen, themagericht aanbod en de samenwerking met partners in het sociale domein versterken. Kickboxing Arnhem, Gouken Dojo en Riverside Sports & Coaching zijn hier al een tijd mee bezig en hebben nu ook extra pedagogische slagkracht in de club. Drie trainers behaalden deze week hun diploma van de 8-daagse opleiding tot docent Weerbaarheid en Agressieregulatie. Een hele mooie prestatie!
In de praktijk
We spraken met deze drie trainers en vroegen naar hun motivatie én ambitie om de opleiding tot Docent Weerbaarheid en Agressieregulatie te volgen. Vanuit hun huidige werkzaamheden en trainingen begeleidden ze al jongeren en volwassenen op het gebied van weerbaarheid en agressieregulatie. De pedagogische kracht van vechtsport kennen én gebruiken ze dus al, maar ambitieus als ze zijn, wilden ze deze mogelijkheden nog verder ontdekken en beter leren benutten. Mede mogelijk gemaakt door de gemeente en sportbedrijf Arnhem namen ze deel aan de opleiding, die naast 8 scholingsdagen ook uit een stage en een examen bestond.
Lees hier hun uitgebreide verhaal.